Menu Sluiten

Content and Language Integrated Learning

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning.  We bieden gewone vakken aan in een andere taal. Zo kan je al van in het eerste jaar aardrijkskunde in het Engels volgen.  Ook de leerlingen uit het 1ste jaar Latijn of de leerlingen die voor de opleiding STEM kiezen, kunnen CLIL volgen.

Terwijl de leerlingen de inhoud van een gewoon vak verwerken, krijgen ze extra kansen om een taal in een veilige klasomgeving te leren en te oefenen. We merken dat de leerlingen die voor CLIL kiezen, vlotter talen spreken en begrijpen. Hierdoor is CLIL de ideale manier om een taal aan te leren. Het is een prima voorbereiding op verdere studies en het werkveld. Talenkennis verruimt je blik en maakt je tot wereldburger. Op het einde van het CLIL-traject krijg je ook een extra getuigschrift.

CLIL

Students love it

 • I find CLIL very interesting. I think it’s a good thing that you learn to use English in more natural situations; like asking for help, explaining something, etc.
  Because in the common English class, ( I think ) the language tasks are less natural because you studied the text by heart.
  You have to be alert, though. There will be things you can’t understand the first time. Luckily, there are some very nice teachers who will repeat everything if you didn’t understand it the first time.
  CLIL is definitely worth trying.
  Lukas Frans, 3LaWi
 • CLIL can make your classes much more fun. You can learn new things while also learning English. It’s an easy way of being more comfortable and fluent while speaking English. You get a lot of support from the teachers an can always ask things in Dutch.
  Charlotte Vroman 4LaWi

We stimulate our teachers to perfect their professional skills.

Aangezien Moretus Ekeren, als pionier in 2014 met CLIL gestart is, hebben de leerkrachten jarenlange ervaring. 

Via een Erasmus+ -project schoolden ze zich bij in het buitenland: Malta, Denemarken, Italië en het VK. Er vond ook een uitwisseling plaats met scholen uit Barcelona, Tolosa en Amsterdam.

Welke vakken kan je volgen in het Engels of Frans?

Moretus Ekeren biedt CLIL aan in verschillende opleidingen.  Kies een richting in ons studieaanbod.  U vindt een duidelijke vermelding onder de lessentabel over CLIL.  Indien er geen vermelding staat, dan behoort CLIL in die studierichting niet tot de mogelijkheden. Wie het CLIL-traject niet wil volgen, kan dezelfde vakken altijd in het Nederlands volgen.

Welke vakken vallen onder het CLIL-programma?

 • In 1 & 2 kan je aardrijkskunde in het Engels volgen.
 • In 3 & 4 ASO kan je ervoor kiezen om godsdienst en aardrijkskunde in het Engels te volgen.
 • In 5 & 6 Wetenschappen-Wiskunde geven we aardrijkskunde, biologie en chemie in het Engels. In de andere studierichtingen van 5/6 ASO  kunnen leerlingen kiezen voor de combinatie aardrijkskunde en geschiedenis in het Engels. In heel 5 ASO bestaat de optie om in de Vrije Ruimte (2u) een project in het Frans te volgen.

Een uitbreiding van dit pakket in de dubbele finaliteit (D/A) en arbeidsfinaliteit (A) is in voorbereiding!